A szilikon

Itt megtudhatja, hogy miből készül az Ön egyedileg készített szilikon protézise!

A szilikon orvosi felhasználását lehetővé tevő alapanyagot egy magyar vegyésztechnikus kísérletezte ki először és különböző keménységű alapanyagokat állított elő belőle.

A szilikon azon műanyagcsoport elnevezése, ahol a polimer szerkezet alapját sziloxán lánc alkotja, vagyis a vegyületek "gerincét" egymáshoz kapcsolódó szilícium- és oxigénatomok alkotják. A sziloxán egységek rövidebb láncoktól (olajok) a többszörösen kapcsolódó térhálós szerkezetet is felvehetik. (forrás: wikipédia)

Főbb jellemzői: fehér, áttetsző, színezhető, bőrbarát, külső humántesten kívüli orvosi felhasználásra kifejlesztett speciális anyag. Hőkezelés után porózussá válik, így légáteresztő tulajdonságokat vesz fel, így közvetlen bőrfelületre helyezve a testpára természetesen úton párolog el, megakadályozva ezáltal a bőr begyulladását, befülledését.

A sérült testrészre felhelyezve a szilikon-pótlás felveszi az emberi test hőmérsékletét, bőrszerűvé válik a tapintása.

Orvosi célú felhasználás esetén könnyen alakítható, formázható, nyers állapotában jól megmunkálható. Kiégetés után azonban megtartva rugalmasságát ellenállóvá válik, így kiválóan alkalmas mindennemű végtagpótlásra.

A szilikon protézis viselése során a páciens mindazokat a tevékenységeket, aktivitásokat tudja folytatni, mint az egészséges, ép végtaggal rendelkezők, úgymint úszás, házvezetés, fogás, gépelés, futás, könnyebb terhelést jelentő sportok, stb.

Tekintettel a szilikon-protézisek által biztosított funkcionalitásra, illetve a páciens egészségtudatára kifejtett pozitív hatásokra, az Országos Egészség Pénztár (TB) 98%-ban finanszírozza a szilikonból készülő felső végtagpótlásokat (úgymint ujj, kézfej, részleges kéz), míg a előlábpótlásokat és részleges lábpótlásokat (lábujj, sarok, talp, stb.) egyedi méltányossági engedély alapján bírálja el és támogatja.